Imagine reprezentativă pentru articolul „Întoarcerea lui Simon Petru după lepădare” – O lecție de viața despre iertare si curaj.

Întoarcerea lui Simon Petru după lepădare

După ce Isus a înviat, Evanghelia după Ioan ne povestește despre o întâmplare simplă, dar plină de înțeles. Pe malul Mării Tiberiadei, ucenicii lui Isus sunt împreună cu El.

Era o dimineață obișnuită, și ei nu reușiseră prindă niciunpește. Apoi, Isus le-a spus să arunce plasa pe partea dreaptă a bărcii șideodată au prins mulți pești. Când au realizat că era Isus, Petru a sărit în apă și a înotat spre țărm pentru a ajunge mai repede la El. Aici, Isus și Petru, ucenicul care s-a lepădat de El de trei ori, au un dialog important.

După ce au mâncat împreună, Isus îl întreabă pe Petru: „Simone, fiul lui Iona, Mă iubești mai mult decât aceștia?” Petru răspunde: „Da, Doamne, Tu știi că Te iubesc.” Isus îi spune: „Paște mielușeii Mei.” Apoi Isus îi pune aceeași întrebare de încă două ori. La ultima întrebare, Petru devine trist. Probabil pentru că își amintea cum a spus de trei orinu Îl cunoaște pe Isus.

Întrebările repetate ale lui Isusnu erau menite -l facă de rușine pe Petru, ci să-l întărească. Prin acest dialog, Isus nu doar îl iartă pe Petru, ci îi redă încrederea și îl încurajează continue misiunea sa. „Paște oile Mele” însemna că Petru nu va mai fi doar unpescar, ci va deveni un lider printre ucenici.

Această scenă nu are loc în fața unui public numeros și nu implică miracole vizibile. Este simplă, cu doi oamenicare discută pe un țărm liniștit. Dar în aceste câteva versete (Ioan 21:15–19),vedem cum o relație stricată se vindecă, un lider căzut este ridicat și aflăm iertarea înseamnă nu doar treci cu vederea greșelile, ci dai o nouă șansă celui care a greșit. Isus îi arată lui Petru că nu lepădarea sa îl definește, ci ceea ce face după aceea.

Petru este chemat fie lider, îndrume și iubească. La final, Isus îi spune lui Petru: „Urmează-Mă.” Cuvintele acestea au avut o semnificație și la începutul relației lor, dar acum sunt și mai profunde. Petru nu mai este același om de la început. A greșit, s-a rătăcit, dar s-a întors, și tocmai această întoarcere îl face mai puternic.

Aceasta nu este doar povestea lui Petru. Este și despre oricine a căzut, dar a ales să se ridice. Despre cei care au spus „nu” atunci când erau vulnerabili, dar mai târziu au spus „da” cu convingere. Ne arată , în ochii lui Dumnezeu, greșelile nu sunt sfârșitul drumului, ci oportunități pentru redresare și întărire.

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.