
Ce spune Biblia despre liber-arbitru?
Liber-arbitru este unul dintre cele mai mari daruri pe care Dumnezeu le-a oferit omului. Este capacitatea de a lua decizii în mod conștient, fără a fi forțați de o putere exterioară. Încă de la început, omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, având nu doar rațiune și conștiință, ci și libertatea de a alege între bine și rău. Însă această libertate vine și cu o mare responsabilitate, deoarece alegerile noastre au consecințe atât în această viață, cât și în veșnicie.
Dumnezeu ne-a creat liberi
Biblia ne arată clar că Dumnezeu nu a dorit să creeze oameni care să Îl urmeze mecanic, fără discernământ. „Să facem om după chipul și asemănarea Noastră” (Geneza 1:26) ne indică faptul că omul a fost creat diferit de celelalte ființe, cu o capacitate unică de a gândi, de a iubi și de a lua decizii. Spre deosebire de animale, care acționează instinctiv, omul are posibilitatea de a reflecta asupra alegerilor sale și de a-și modela viața conform principiilor divine.
Această libertate se vede încă din prima poveste a umanității. Adam și Eva au fost puși în Grădina Edenului cu libertatea de a asculta sau nu porunca lui Dumnezeu. Ei nu au fost programați să Îi urmeze voia în mod automat, ci au avut posibilitatea reală de a alege. Chiar dacă alegerea lor a adus păcatul în lume, ea demonstrează că Dumnezeu le-a oferit o libertate autentică, nu una iluzorie.
Oferă Dumnezeu îndrumare, dar nu forțează?
Dumnezeu nu ne impune să Îl urmăm, dar ne oferă îndrumarea necesară pentru a lua decizii înțelepte. În Deuteronom 30:19, Dumnezeu îi spune poporului Său: „Iată, îți pun înainte viața și moartea, binecuvântarea și blestemul. Alege viața ca să trăiești tu și urmașii tăi”. Acest verset ne arată că omul este responsabil de propriile alegeri. Dumnezeu ne învață calea cea bună, dar nu ne obligă să o urmăm.
Isus însuși a invitat oamenii să Îl urmeze, dar niciodată nu i-a forțat. „Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie” (Matei 16:24). Acest „dacă vrea cineva” subliniază faptul că acceptarea lui Hristos este o alegere personală, nu o obligație impusă.
Există o limită a liberului-arbitru?
Deși Dumnezeu ne oferă libertatea de a alege, El nu permite ca răul să triumfe pentru totdeauna. În Psalmul 37:10-11 citim: „Încă puțină vreme și cel rău nu va mai fi; te vei uita la locul unde era și nu va mai fi. Dar cei blânzi vor moșteni pământul și se vor desfăta în belșug de pace.” Acest pasaj ne arată că, deși Dumnezeu tolerează pentru o vreme răul, El are un plan de dreptate și răsplată.
Mai mult, chiar și în alegerea noastră există influențe spirituale. Dumnezeu ne îndeamnă să Îi ascultăm poruncile, în timp ce diavolul caută să ne îndepărteze de adevăr. Sfântul Apostol Pavel ne avertizează că lupta noastră nu este împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva duhurilor rele (Efeseni 6:12). Prin urmare, deși avem libertatea de a alege, este important să fim conștienți de influențele care ne pot devia de la calea cea dreaptă.
Liberul-arbitru și iubirea față de Dumnezeu
Unul dintre cele mai frumoase aspecte ale liberului-arbitru este că ne permite să Îl iubim pe Dumnezeu din toată inima, nu din obligație. Isus spune în Matei 22:37: „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău.” O iubire impusă nu ar avea nicio valoare, dar o iubire aleasă liber este autentică și profundă.
Aceasta este frumusețea darului pe care ni l-a dat Dumnezeu. Putem alege să Îl urmăm sau să Îl respingem, dar El ne cheamă mereu cu dragoste și răbdare.
Biblia ne învață că Dumnezeu ne-a creat liberi și responsabili de propriile alegeri. El ne îndrumă, dar nu ne forțează, oferindu-ne șansa de a trăi conform voii Sale din proprie dorință. Liberul-arbitru nu înseamnă că suntem abandonați sau că Dumnezeu nu intervine în viața noastră, ci că El ne respectă libertatea și ne cheamă spre bine prin iubire, nu prin constrângere. Alegerea ne aparține.